ورمیکولیت منبسط شده که به اختصار ورمیکولیت گفته می شود، ماده عایقی است که از منبسط کردن یا ورقه ای کردن یک کانی طبیعی میکا در اثر حرارت بدست می آید. ( استاندارد ملی ۸۰۸۴- بند ۴-۸)

ورمیکولیت نام عمومی گروهی از آلومینوسیلیکات های آبدار آهن ومنیزیم است و بخشی از گروه کانی های فیلوسیلیکاته (سیلیکات های صفحه ای ) که در ظاهر شبیه به میکا می باشد، که از دگرسانی ویا هوازدگی کانی های بیوتیت وفلوگوپیت ایجاد می شود. ورمیکولیت دارای آب فشرده در میان لایه های سیلیکاته است؛ درنتیجه هنگامی که حرارت داده می شود، آب خارج شده و کانی منبسط می گردد.

از مشخصات دیگر آن میتوان به جذب رطوبت، ایجاد تخلخل و باقی ماندن در جریان سیال آزاد، مقاومت گرمایی بالا، از نظر شیمیایی خنثی، ضد پوسیدگی، بی بو، مقاوم در برابر آتش و… را نام برد.

کاربرد های ورمیکولیت در صنایع مختلف: کشاورزی، باغبانی و گلکاری (کودشیمیایی ، علف کش وحشره کشه ها وایجاد تخلخل و جذب بیشتر خاک) عایق کاری، نسوز، مصالح ساختمانی (سیمان و بتون های سبک)، جاذب و حامل، فیلم های انعطاف پذیر، پرکننده های پلاستیکی و…
کانه ورمیکولیت یک سیلیکات آبدار است که دارای خواص ویژه ای می باشد بخاطر ساختار مولکولی خاص آن چنانچه حرارت داده شود افزایش حجم یافته و قابلیتهای متعددی پیدا می کند. نظیر عایق صوتی و گرمایی بودن، جاذب و حامل مواد شیمیایی، پر کننده و عایق کننده بتون وغیره
با انجام فرآوریهای شیمیایی می توان از آن یک جاذب رطوبت خوب ساخت. جاذب رطوبتی که بسیار سبک است و بر اثر جذب رطوبت افزایش حجم محسوسی نداشته و ساختار بلوری آن از هم نمی پاشد و بر اثر جذب رطوبت مایع نمی گردد. و می تواند در صنایع فوق حساس نظیر نانو الکترونیک بعنوان پوشش عایق و جاذب رطوبت مورد استفاده قرار گیرد.

در این روش با جایگزین کردن و تعویض یونی کاتیونهای غیر ساختاری کانه ورمیکولیت می توان قدرت جذب آن را بشدت افزایش داد. بطوریکه قدرت جذب آن ۱۰ برابر میشود. بدون اینکه افزایش حجم محسوسی داشته باشد و یا اینکه براثر تکرار این مسئله ساختار بلوری آن دچار از هم گسیختگی شود.
خصوصیات فیزیکی ورمیکولیت:
*ضریب هدایت حرارتی ورمیکولیت: w/m°C  ۰/۰۵۷-۰/۰۶۳
*نسوزندگی ورمیکولیت: بیش از °  ۱۲۵۰سانتی گراد
*عایق صوتی
*از نظر شیمیایی خنثی
* صد در صد معدنی
*فساد ناپذیر و بی بو
*PH=7-7.5

در زیر به تعدادی از موارد استفاده ورمیکولیت در کشاورزی اشاره کرده‌ایم:

در کاشت بدون خاک:

مخلوط ورمیکولیت، پیت و کوکوپیت در کشاورزی بدون خاک استفاده می‌شود. این مخلوط موجب می‌شود که گیاه رشد سریعتری داشته باشد. این مخلوط هوا، غذا و رطوبت مورد نیاز گیاه را جذب کرده و در صورت نیاز آن را به گیاه می‌دهد. از ورمیکولیت در کشت هیدروپونیک نیز استفاده می‌شود.

جوانه زدن بذر/تخم گیاهان:

ورمیکولیت به تنهایی و یا زمانی که با خاک یا پیت مخلوط شده است برای جوانه زدن بذر/تخم گیاهان مورد استفاده قرار می‌گیرد. اگر از ورمیکولیت به تنهایی استفاده شده است باید حتما هفته‌ای یکبار به گیاه کود داده شود.

زمین‌های چمن، باغ‌ها، مواردی که رشد سریع گیاه از اولویت برخوردار باشد (ورمیکولایت به‌صورت صددرصد استفاده می‌شود).

ورمیکولایت همچنین در شرایط ویژه کم‌آبی،و جلوگیری از یخبندان و صدمه به ریشه‌ها کاربرد دارد.

ورمیکولایت با ایجاد فضای مناسب در خاک و سبک کردن آن، هوادهی به ریشه را به شدت بهبود می‌بخشد و این در حالیست که رطوبت و موادغذائی را به آسانی در اختیار قلمه‌ها و ریشه‌های جوان قرار می‌دهد.
ورمیکولایت ماده‌ایست بدون بو، غیرسمی و استریل که باعث فساد خاک و ضایع شدن آن نمی‌گردد و به‌دلیل خنثی بودن، ماهیت خاک را تغییر نمی‌دهد.

ورمیکولایت دارای قابلیت نگهداری نقل و انتقال کاتیون‌ها می‌باشد، به همین علت می‌تواند موادی نظیر آمونیوم، پتاس، کلسیم، منیزیم و آهن را به آسانی در اختیار ریشه‌ها قرار دهد.

این ماده بسیار سبک و همراه با خاک معمولی، خاک برگ و خاک‌های غنی شده با کودهای شیمیائی بهترین روش برای رشد گیاهان، به‌خصوص گل‌های زینتی می‌باشد.

ورمیکویت فاصله بین دو آبیاری را افزایش می دهد و بسبب ظرفیت تبادل یونی ورمیکولیت کمک میکند جذب مواد مغذی و آزاد کردن آنها به آرامی برای اینکه توسط ریز ترین ریشه های گیاه جذب می شوند.

ورمیکولیت با دارا بودن خاصیت آنتی باکتریالی خود اجازه رشد به قارچ ها و همچنین آفات گیاهی را در بستر خود نمی د هد