مس: داستان مس : تولید ، فرآوری

مس فلز باستانی است که برای اولین بار در دوران رومی، توسط کوروش بزرگ استخراج شد.

مس، یک فلز باستانی است که بیش از هزاران سال است که در ساخت انواع مختلفی از کالاها از قبیل سکه، زیورآلات، وسایل آشپزخانه، مجسمه و … کاربرد دارد. گفته می‌شود که مس در دوران رومی برای اولین بار توسط کوروش بزرگ استخراج شد و به نام سپریم «Cyprium» نامگذاری گردید. در دوران باستانی این فلز به حالت و فرم بومی کشف شده بود و بدین ترتیب «عصر مس» بعد از «عصر سنگی» طلوع کرد.
مس فلزی است که از آهن نرم‌تر و از روی سخت‌تر است. وقتی مس جلا داده می‌شود بسیار درخشان می‌شود و جلوه می‌گیرد. مس یک هادی حرارتی و الکتریکی بی‌مانند است.
این فلز با نماد cu در گروه ۱۱ جدول تناوبی در کنار طلا و نقره قرار دارد. سطح واکنش شیمیایی‌اش بسیار پایین است و در اسید هیدروکلریک یا سولفوریک داغ حل می‌شود . زمانی که با محلول آب و نمک ترکیب شود کلرید را تشکیل می‌دهد.

نقطه ذوب

نقطه ذوب این عنصر ۱۰۸۴٫۶۲ سانتی‌گراد یا ۱۹۸۴٫۳۲ فارنهایت است. آلیاژهای مس محتوا و مس خالص بسیار بالا هستند و خیلی سخت ذوب می‌شوند. همچنین این فلز حساسیت بالایی نسبت به گازها دارد. زمانی که فلز سخت مس ذوب می‌شود، Cr خود را از دست می‌دهد. این مشکل به وسیله ذوب این ترکیب، تحت یک جریان شناور که از اکسیداسیون جلوگیری می‌کند و هیدروژن را از جو می‌گیرد، حل می‌شود.
زمانی که فلز مذاب به ۱۲۶۰ درجه سانتیگراد می رسد بورید کلسیم یا لیتیوم به مواد مذاب اضافه می‌شوند و به سوختن و دی‌اکسید شدن آن کمک می‌کنند.

کربنات مس

این ترکیب در برنج، مس و برنز وجود دارد و شما به راحتی می‌توانید رنگ آبی روشن و سبزش را تشخیص دهید و ببینید. مس در هوای مرطوب اکسیده می‌شود و به رنگ سبز کمرنگ در می‌آید. به دلیل همین خاصیت است که بسیاری از معماران برای ایجاد طرح و رنگ‌های خاص در بناها و ساختمان‌ها از این فلز استفاده می‌کنند. نقطه ذوب کربنات مس برابر ۲۰۰ درجه سانتیگراد است. در دمای بالا، کربنات مس، به اکسید کربن و مس (II) تجزیه می‌شود.

مس در طول دوران‌ها از مهم‌ترین مواد بوده و امروزه جزء یکی از پرکاربردترین فلزات غیرآهنی است.

مس به دلیل دارا بودن ویژگی‌هایی همچون: شکل‌پذیری خوب، انعطاف و چکشخواری، هادی حرارتی و الکتریکی و مقاومت بالا در برابر خوردگی، کاربردهای بسیاری در صنعت دارد.
بعد از آهن و آلومینیوم، مس سومین فلز پرکاربرد در صنایع است.
کوپرنیکل، که به نام مس – نیکل نیز شناخته می‌شود، آلیاژی از مس است که حاوی نیکل،آهن ،منگنز و محتوای بالایی از مس است و در صنعت کشتی‌سازی کاربرد فراوان دارد، چرا که مقاومت بالایی در برابر خوردگی دارد.
جعبه بخار موتور به دلیل آنکه حرارت‌بالایی دارد از مس ساخته شده است. از فرم مایع مس برای نگهداری از چوب استفاده می‌شود زیرا این کار به ترمیم بافت‌های پوسیده شده کمک می‌کند.
در بسیاری از کشورها مس یک جزء اصلی برای ساخت سکه‌هاست. اروپا، ایالات متحده، انگلیس، استرالیا و نیوزیلند از سکه‌هایی که حاوی مس است استفاده می‌کنند.
در ارتش، مس یک عنصر اصلی برای ساخت مهمات و اسلحه‌ها است.
آلیاژهای مس – روی به شکل برنجی در سازهای موسیقی مانند سنج، ترومپت و ترومبون استفاده می‌شود.
برای ساخت موتور، سیم کشی، رادیاتور، بلبرینگ، ترمز و اتصالات اتومبیل‌ها، کامیون‌ها و به طور کلی تمام وسایل نقلیه از مس و آلیاژهای مس استفاده می‌شود.
سیم کشی برق در خانه‎ها، ساختمان‌ها و کارخانه‌های صنعتی، همگی مسی هستند.
و در آخر ،در پزشکی ویژگی‌های بیولوژیکی و ضد میکروبی مس(مانند داروهای آنتی باکتریالی که برای درمان سرطان هستند) نقش مهمی بازی می‌کنند.
همانطور که ملاحظه کردید، مس دارای یک طیف باور نکردنی از کاربردهای مختلف است، چه تنها و چه زمانی که با آلیاژهای دیگر ترکیب می‌شود.

فرآیندها

از فرآیندهای حرارتی برای تولید مس به روش پیرومتالورژی استفاده می‌شود که عمده ماده اولیه مورد نیاز این واحدهای صنعتی سنگ معدن سولفیدی مس است.

فرآیندهای هیدرومتالورژیکی استخراج مس دارای مزایایی چون قدرت استخراج انتخابی بالای فلز مورد نظر می‌باشند و برای سنگ‌معدن‌های کم‌عیار مس اکسیدی یا اکسیدی – سولفیدی مناسب هستند. همچنین از این فرآیندها می‌توان برای استخراج مس از پسماندها، ضایعات و محصولات میانی نیز استفاده کرد. در فرآیند هیدرومتالورژی تولید مس از سنگ معدن اکسیدی، سنگ معدن توسط تجهیزات سنگ‌شکنی و آسیاب تا اندازه معین بر اساس نوع روش حل‌سازی (لیچینگ) دانه‌بندی شده و با توجه به خواص سنگ و عیار مس آن به یکی از روش‌های حوضچه‌ای (Vat leaching)، انباشته‌ای (Heap leaching) یا همزنی (Agitation leaching) تحت فرآیند حل‌سازی قرار می‌گیرد. مس موجود در سنگ معدن وارد محلول شده و به واحد استخراج حلالی (Solvent extraction) انتقال می‌یابد. در این واحد محلول حاوی مس تغلیظ شده و ناخالصی‌های آن به کمک یک محلول آلی گرفته می‌شود. محلول پرعیار مس که عمدتا حاوی ۴۵ – ۳۵ گرم بر لیتر مس می‌باشد به یکی از روش‌های الکترووینگ تحت فرآیند قرار می‌گیرد. الکترووینیگ مس می‌تواند در حوضچه‌های سلول الکتروشیمیایی یا به کمک سلول‌های الکتروشیمیایی استوانه‌ای انجام شود. بسته به عیار سنگ معدن و شرایط فرآیندی امکان حذف مرحله استخراج حلالی از فرآیند و ورود مستقیم PLS به واحد الکترووینینگ وجود دارد.

این روش شامل فرآیندهای زیر است: استخراج کانسنگ ← تغلیظ (تولید کنسانتره) ← ذوب و فرآوری (تولید آند) ← الکترولیز و پالایش نهایی (تولید کاتد ۹۹٫۹۹%) ← ریخته‌گری (تولید اسلب، بیلت، مفتول و لوله)

پس از عملیات استخراج، سنگ معدن در کارخانه تغلیظ وارد سنگ شکن اولیه و ثانویه شده و به ابعادی در حدود ۱۲ میلی‌متر خرد و وارد آسیای گلوله‌ای شده و بامواد شیمیایی و شیرآهک به صورت دوغاب (اندازه دانه‌ها کمتر از ۱۰۰ میکرون) در می‌آید. دوغاب حاصله در قسمت سوم و با فرآیند فلوتاسیون (شناورسازی) تغلیظ شده و کنستانتره مس (با عیار حدود ۲۵%) و کنسانتره مولیبدن از آن به دست می‌آید (روش فلوتاسیون به این صورت است که مقدار کمی از معرفهای فلوتاسیون به محلول اضافه ‌می‌شود و به داخل حوضچه‌های آب که به شدت به هم زده شده و حباب هوا به داخل آن دمیده می‌شود هدایت می‌شوند. خاصیت معرفهای فلوتاسیون آن است که روی کانه‌های خاص با ترکیب شیمیایی و یا شبکه بلوری معین تشکیل غشائی می‌دهد که سطح آنرا برای جذب حباب هوا آماده کرده و آنها را روی آب شناور می‌کند. سایر ذرات که غشائی روی آن تشکیل نشده است شناور نخواهد شد و بدین ترتیب می‌توان ذرات خاصی را از مجموع ذرات شناور کرده و جدا کرد). کنستانتره مس صاف شده (به شکل خمیره) و در کوره‌های خشک کن رطوبت‌گیری شده و به مرحله ذوب می‌رود. مواد مذاب ترکیبی از مس و سایر مواد ناخالصی نظیر گوگرد، آهن، طلا و… با عیار حدود ۴۵% است (به اسم مات مس). عبور هوا و اکسیژن از مات مس در کوره‌های مبدل، ناخالصیها و به خصوص آهن و گوگرد را اکسیده کرده و به سرباره انتقال می‌دهد. این مس که هنوز ناخالص (به دلیل وجود عناصر مختلف و مواد غیر فلزی ) و متخلخل است و آنرا «مس بلیستر» (تاول‌دار یا جوشدار) می‌نامند و ناخالصی‌های آن را در کوره‌های دیگر و با کمک گاز پروپان سوزانده و در چرخ ریخته‌گری به صورت صفحات بزرگی در‌می‌آورند که به عنوان آند در الکترولیز مس به کار می‌روند. در مرحله پالایش، صفحات آند از مرحله قبل و نیز صفحات نازک کاتد (از جنس مس بسیار خالص) در محلول الکترولیت اسید سولفوریک و سولفات مس وارد و پس از عبور جریان معین تحت ولتاژ بسیار پایین (کمتر از ۰٫۵V) از آنها، مس به صورت یون از آند جدا شده و بر روی کاتد می‌نشیند. عناصر و فلزات دیگر (از جمله فلزات گرانبها مثل طلا و نقره) در محلول الکترولیت حل نمی‌شوند و از این رو در کف کوره‌‌ی الکترولیز به صورت لجن رسوب می‌کنند. کاتدها و نیز محصولات منتجه از آن (اسلب، مفتول، لوله مسی) قابل فروش در بازار فلزات است.

همچنین برای محلول‌های کم‌عیار مس که ناخالصی‌های آن بسیار پایین است می‌توان بدون استفاده از سیستم استخراج حلالی در سلول‌های الکتروشیمیایی مس پودری تهیه کرد. همچنین به روش استفاده از حوضچه‌های سمنتاسیون می‌توان با استفاده از قراضه آهن، مس سمانته تولید نمود. که بسته به شرایط سنگ معدن و خواص شیمیایی و فیزیکی آن می‌توان از یکی از روش‌های فوق برای تولید مس استفاده کرد.

بازیافت قراضه‌های مسی یکی دیگر از روش‌های بازیابی مواد فلزی است که با ذوب قراضه و استفاده از روش الکتروریفاینینگ می‌توان مس کاتد تولید نمود.

تولید مس از کنسانتره با فرآیند Galvanox

تاریخچه:
محققین دانشگاه بریتیش کلمبیا به روشی نوین در تولید مس از کنسانتره کالکوپیریتی با استفاده از لیچینگ اتمسفری بوسیله ایجاد شرایط گالوانیکی دست یافته اند که این روش را Galvanox نامگذاری کرده اند.
محققان دانشگاه بریتیش کلمبیا (UBC ) آقایان دیوید دیکسون و آلن شیلمبو (Daivid Dixon & Alain Tshilimbo) اولین مقاله را در این زمینه در سال ۲۰۰۴ منتشر کردند و از آن زمان کارهای دیگری نیز در کشورهایی نظیر آمریکا، شیلی، پرو و لائوس صورت پذیرفت.
دانشگاه بریتیش کلمبیا ارتباط نزدیکی با مهندسان شرکت Bateman در تشخیص قابلیتهای روشGalvanox برقرار کردند و اولین آزمایش خود را بر روی نمونه کنسانتره در سیستم ناپیوسته ( (Batchبه انجام رساندند و تست پیوسته (Continuous) را نیز در سال ۲۰۰۷ با موفقیت انجام دادند که نتایج این آزمایشات موجود است.
مزایای فرآیند Galvanox
 
فرآیندGalvanox  یعنی لیچینگ در فشار اتمسفریک بوسیله ایجاد محیط گالوانیکی بر روی کنسانتره سولفیدی کالکوپیریت (CuFeS۲) در حضور محلول سولفات آهن که این روش مزایایی را نسبت به سایر روشهای مشابه دارا می باشد که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱-     قابلیت اجرا در فشار اتمسفریک و دمای حدود ۸۰ درجه سانتیگراد و عدم نیاز به تانک های لیچینگ خاص و گرانقیمت
۲-     فرآیند شیمیایی بوده و نیازی به باکتری و یا میکروب خاصی ندارد.
۳-     فرآیند در محیط سولفاتی به تنهایی قابل انجام است و افزودنی دیگری نیاز ندارد و محیط آن نیز خورنده نبوده و تجهیز ویژه ای را طلب نمیکند.
۴-     به خردایش و آسیا کردن زیاد ذرات نیازی ندارد و اندازه ذرات در حدود ۷۵m مناسب است.
۵-     میزان تولید گوگرد عنصری حدود ۹۵ درصد است و به تبع آن به حداقل میزان اکسیژن تئوری نیاز است.
۶-      امکان انتخاب کنسانتره کم عیار کالکوپیریت در کنار پیریت و اقتصادی بودن آن در مقایسه با ذوب کنسانتره کم عیار
۷-     تولید مس با خلوص بالا از این روش در کمتر از ۲۴ ساعت
۸-     امکان استفاده از محلول بدست آمده در فرایندهای استخراج با حلال و الکترووینینگ و تولید مس با درجه کیفیت A (LME grade A)
موارد فوق فرآیند Galvanox را از تمام جهات برای تولید مس از کنسانتره قابل توجیه می نماید.

دیدگاهتان را بنویسید